top of page
fullsizeoutput_523.jpeg
Metakognitiv terapi & Kropsterapi
 

Metakognitiv Terapi (MCT) er af mange beskrevet som et paradigmeskifte inden for den psykologiske diciplin, og måske er det også et beskedent opgør med Freud. 

I den metakognitive tilgang, arbejder vi ikke så meget med indholdet i tankerne. Vi går med andre ord ikke så meget tilbage i fortiden, eller prøver at forstå, hvorfor du er blevet som du er blevet, eller hvorfor det der er sket, er sket. Og vi prøver hellere ikke, at tænke alternative tanker, eller at tænke positivt eller anderledes. 

Det vi arbejder med er, hvad vi gør med alle de tanker der opstår. Nogen mener, at vi har omkring 70 000 tanker hver dag. 70 000! Det er mange tanker, der kører igennem vores hjerner. Heldigvis er de nogle flygtige størrelser, som blot kigger forbi, inden de kører videre.

 

MED MINDRE.... vi holder dem fast. Ved at gruble lidt mere over dem, bekymre os, forstå problemet lidt bedre, analysere, tænke endnu flere scenarier igennem, eller mærke ekstra meget efter. Så kommer tankerne ikke videre. Tvært imod, så kan vi fastholde dem i timevis, ugevis og årevis - og ende ud i at vi bliver rigtig kede af det, stresset, bange, vrede, udmattede eller endda giver helt op. Og i værste fald ender det i angst, stress eller depression. 

 

Kroppen går desværre hellere ikke ubemærket hen: hvis vi tilbringer store dele af tiden i ovenstående tilstand, så er hele nervesystemet selvfølgelig i konstant alarmberedskab, og pumper kortisol ud for hårde livet, da det er kroppens naturlige respons på, at noget er helt galt.. Det resulterer ofte i konstant uro, hjertebanken, søvnløse nætter, kroniske spændinger, hovedpine og inflammatoriske sygdomme.

 

Det lægger vi selvfølgelig også mærke til, og begynder måske endda at bekymre os om DET.. Hvorfor har jeg nu fået det så skidt? Hvordan skal jeg få det bedre? Hvad skal jeg gøre for at komme ud af denne tilstand? Også bliver vi endnu mere bekymret, endnu mere bange, ked af det, stresset og og opgivende. Som selvfølgelig kun gør kroppen endnu mere urolig og anspændt, end den allerede var. 

Jeg kalder det den negative spiral. Og den kan være svær at bryde, hvis man prøver at bryde den med den samme logik, der har skabt spiralen. Derfor arbejder jeg med, at afdække de overbevisninger og strategier der fastholder os i dette mønster. Således kan jeg hjælpe mine klienter med at komme ud af spiralen, og give dem de redskaber de behøver for at håndtere svære livsbegivenheder, tanker og følelser på en mere hensigtsmæssig måde, når de opstår. Samtidig med at vi omstrukturerer automatiserede tankeprocesser, arbejder vi på at genfinde ro og balance i nervesystemet igennem kropsterapien. Efter lang tid  under stressbelastning, har kroppen brug for hjælp til at give slip og slappe af, og forstå at det ikke er nødvendigt at være i alarmberedskab. Det gør vi igennem kropslig afspænding og blid massage. 

 

Således er det kropslige arbejdet på briksen lige så vigtigt som arbejdet med tankeprocesser - det ene understøtter det andet. Med den metakognitive tilgang stopper vi med at "putte brænde på bålet", og med kropsterapien "slukker vi ildebranden". Således kan jeg bedst hjælpe mine klienter til, at opnå større ro, overskud og nærvær. De svære ting er selvfølgelig stadig en del af livet, men det behøves ikke at overtage og fylde det hele.

bottom of page